Autoritatea Feroviară Română
AFER

GHID PENTRU ACORDAREA CERTIFICATELOR DE SIGURANTA
PENTRU TRANSPORT FEROVIAR  DE CALATORI SI/SAU MARFA
(TIP "A" SI/SAU "B")

in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului transporturilor nr. 535/2007,
cu modificarile si completarile ulterioare


Activitatea de certificare de siguranta feroviara din România se efectueaza în temeiul prevederilor OMT nr. 535/2007 privind aprobarea normelor pentru acordarea licentei de transport feroviar si a certificatelor de siguranta in vederea efectuarii serviciilor de transport feroviar pe caile ferate din România, publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr. 501 din 26/07/2007, modificat si completat prin OMTI nr.884/2011, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 823 din 22/11/2011, modificat si completat prin OMTI nr.2179/2012, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 835 din 12/12/2012.



Conf. OMT nr. 535/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv Cap.I, Art.1-(3), operatorii economici (operatori de transport feroviar)  pot efectua servicii de transport  feroviar pe caile ferate din România numai daca detin, cumulativ, licenta de transport  feroviar corespunzatoare tipului de serviciu care urmeaza a fi efectuat si certificate de siguranta.



Certificatele de siguranta sunt acordate de catre Autoritatea de Siguranta Feroviara Româna - ASFR, organism independent care functioneaza în cadrul Autoritatii Feroviare Române - AFER.

Un certificat de siguranta – CS - este compus din:
 a) un certificat de siguranta partea A, care confirma acceptarea sistemului de management al sigurantei operatorului de transport feroviar;
 b) unul sau mai multe certificate de siguranta partea B, care confirma acceptarea dispozitiilor adoptate de operatorul de transport feroviar pentru îndeplinirea cerintelor specifice necesare pentru functionarea sigura a retelei feroviare pe care îsi desfasoara activitatea.



Procedura de obtinere a CS presupune parcurgerea urmatoarelor etape:


I)  
   Daca solicitantul/operatorul de transport feroviar (OTF) doreste sa obtina, pentru prima data, un certificat de siguranta nou va  depune la registratura AFER documentele specificate la pct.1. prezentat mai jos.
   Dupa distribuire, documentele vor fi preluate ce catre personalul serviciului Certificare si Autorizare de Siguranta (SCAS) din cadrul ASFR.
   Personalul SCAS va face o prima evaluare a dosarului referitoare la documentele din compunerea acestuia.
   Daca dosarul este complet, se va comunica solicitantului, în termenul legal de 30 de zile, decizia de acceptare a dosarului.
    Daca dosarul nu este complet, personalul SCAS va solicita completarea acestuia în termenul legal de 60 de zile, de la primirea solicitarii de acordare a CS.
    ÃŽn cazul în care solicitantul completeaza dosarul  Ã®n termenul prevazut de legislatie, acesta va relua circuitul  de la momentul primei evaluari, respectiv cea cu privire la documentele din compunerea dosarului.
ÃŽn situatia în care solicitantul nu reuseste completarea dosarului în termenul prevazut de legislatie, personalul SCAS  comunica solicitantului decizia de neacceptare a dosarului.
    Solicitantul poate depune o contestatie împotriva acestei decizii conform art. 28 din OMT nr. 535/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, care în cazul în care este solutionata favorabil, pentru solicitant, conduce la la acceptarea dosarului pentru verificare în continuare, iar în caz contrar dosarul va fi respins definitiv. Daca solicitantul intentioneaza în continuare sa obtina CS, va depune un nou dosar în conditiile reluarii întregului proces de acordare a CS.
    Pentru dosarele care au primit decizia de acceptare, urmeaza o verificare a documentelor. Solicitantul trebuie sa dovedeasca îndeplinirea cerintelor prevazute la Cap.III art14 [ art.14 pct.a),  art.14 pct.b)1.  art.14 pct.b)2. ] din Norma pentru acordarea certificatelor de siguranta – anexa la OMT nr. 535/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
    Daca documentele sunt conforme cu cerintele specificate, personalul SCAS va face o analiza a documentatiei si daca nu se mai impun alte corectii ale documentatiei, în termen de maxim 4 luni de zile de la acceptarea dosarului se va transmite solicitantului decizia de acordare a certificatului de siguranta.
    ÃŽn cazul în care documentele nu sunt conforme cu cerintele specificate, personalul SCAS va solicita OTF corectarea documentatiei.
    Daca OTF transmite în termenul prevazut de legislatie documentatia corectata, procedura se reia de la verificarea documentatiei de catre ASFR.
    ÃŽn cazul în care OTF nu transmite documentele corectate în termenul prevazut de legislatie, ASFR va respinge dosarul de certificare, iar OTF  poate depune un nou dosar în conditiile reluarii întregului proces de acordare a CS.
    OTF poate depune o contestatie privind respingerea dosarului de certificare, contestatie care poate fi solutionata favorabil pentru OTF, caz în care procedura se reia de la  analiza documentatiei, anterior acordarii certificatului de siguranta.
    ÃŽn cazul în care contestatia este solutionata ca nefavorabila pentru OTF, dosarul pentru certificare este respins definitiv si OTF poate depune un nou dosar în conditiile reluarii întregului proces de acordare a CS.
    Pentru solicitantii ale caror dosare corespund cerintelor specificate, si pentru care s-a finalizat în mod favorabil procedura de analiza a documentatiei, ASFR va elibera certificatul de siguranta.


II)  
   ÃŽn situatia în care OTF solicitant doreste reînnoirea certificatului de siguranta,  va depune la ASFR documentele conform pct.2. de mai jos.
    OTF solicitant va depune  un dosar cu documentele aferente, în mod asemanator cu pct. I) de mai sus, iar ASFR va proceda corespunzator aceluiasi punct de mai sus.


III)
   ÃŽn cazul în care OTF solicitant doreste actualizarea/modificare certificatului de siguranta, va depune la ASFR documentele conform pct. 3. de mai jos.
    ASFR va proceda la verificarea si evaluarea documentelor dosarului prezentat, dupa care, daca documentele sunt conforme cu cerintele specificate, va elibera certificatul de siguranta actualizat/modificat.
    ÃŽn cazul în care documentele nu sunt conforme cu cerintele specificate, se va proceda corespunzator pct.I), de mai sus, într-o astfel de situatie.


1.
Acordarea si valabilitatea unui certificat de siguranta nou (partea A si partea B).

   ÃŽn scopul obtinerii unui certificat de siguranta nou, solicitantul trebuie sa depuna la ASFR  o cerere însotita de dosarul pentru obtinerea certificatului de siguranta partea A si/sau de dosarul pentru obtinerea certificatului de siguranta partea B.
   Modelul de cerere si documentele ce constituie dosarele pentru obtinerea CS  (modelul unui set complet de documente) sunt prezentate la Cap.IV art.15 [ pct.(1) - (4).4, pct.(4).5 - (4).10,  pct.(4).11 - (4).15,  pct.(4).16 - pct.(6) ] din Norma pentru acordarea certificatelor de siguranta – anexa la OMT nr. 535/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
   Valabilitatea certificatului de siguranta partea A este precizata la art.17 din Norma mai sus aratata.


2.
Reînnoirea certificatelor de siguranta.

Pentru obtinerea unui certificat de siguranta reînnoit este necesara depunerea la ASFR a unei cereri de acordare întocmite în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr.653/2007, cu modificarile ulterioare, însotita de dosarul de reînnoire a certificatului de siguranta partea A si/sau partea B.
Continutul dosarului de reînnoire a CS si valabilitatea CS sunt precizate la Cap.V, [ art 19,  art.20 si art.21-(1),(2) ] din Norma pentru acordarea certificatelor de siguranta – anexa la OMT nr. 535/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
Modelul unui set complet de documente corespunzatoare acordarii unui CS reînnoit este prezentat in Cap.V, [ art 19,  art.20 si art.21-(1),(2) ] .


3.
Actualizarea/modificarea certificatelor de siguranta.

La solicitarea unui operator de transport feroviar, ASFR poate actualiza/modifica certificatul de siguranta partea A si/sau partea B, inclusiv anexele certificatului de siguranta partea B.
-  Actualizarea/modificarea certificatului de siguranta partea A, la cerere, se poate face pentru urmatoarele situatii:
a)  modificarea datelor de identitate initiale ale solicitantului;
b)  pentru introducerea unui nou tip de serviciu de transport feroviar;
c)  introducerea transportului de marfuri periculoase;
d)  trecerea la o categorie de volum de transport superioara.
Documentele ce constituie dosarul de actualizare/modificare a certificatului de siguranta partea A, pentru situatiile aratate mai sus, sunt specificate la Cap.VI, [ art.22-(1),(2),  art.22-(3) ] din Norma pentru acordarea certificatelor de siguranta – anexa la OMT nr. 535/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
-   Actualizarea/modificarea certificatului de siguranta partea B, la cerere, se poate face pentru urmatoarele situatii:
a) modificarea datelor de identitate initiale ale solicitantului;
b)  pentru introducerea unui nou tip de serviciu de transport feroviar;
c)  introducerea transportului de marfuri periculoase;
d) solicitarea introducerii de sectie/sectii de circulatie în anexa nr.I la certificatul de siguranta partea B;
e) solicitarea introducerii de zona/zone de manevra în anexa nr.I la certificatul de siguranta partea B;
f)  solicitarea introducerii de vehicule feroviare motoare în anexa nr.II la certificatul de siguranta partea B.
Documentele ce constituie dosarul de actualizare/modificare a certificatului de siguranta partea B, pentru situatiile aratate mai sus, sunt specificate la cap.VI, art.22-(4)  din Norma pentru acordarea certificatelor de siguranta – anexa la OMT nr. 535/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.


4.
Tarife.

Tarifarea   activitatii  de  acordare  a certificatelor  de siguranta  pentru  transport  feroviar de calatori si/sau de marfa se tarifeaza conform OMTI nr. 2180/2012 privind aprobarea tarifelor pentru prestatiile de activitati specifice efectuate de AFER.



Diagrama Flux