Autoritatea Feroviară Română
AFERAFER este organismul tehnic specializat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii  
în domeniul feroviar şi de transport cu metroul.Organism naţional care îndeplineşte atribuţiile autorităţii de siguranţă (cf. OUG nr. 73/2019).

Organism notificat si desemnat pentru efectuarea activitatilor de evaluare a conformitatii.

Obiectivul principal al OLFR este acordarea licentelor de transport feroviar.HOTĂRÂREA nr. 1 din 05.01.2022 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

ANEXA la HG nr. 1 / 05.01.2022 - MĂSURI DE PREVENIRE ȘI CONTROL A INFECȚIILOR PROPUSE A SE APLICA PE DURATA STĂRII DE ALERTĂ


Accesul la informatia de mediu
Stiri_oficiale_COVID-19
Ghiduri-COVID-19

Ce avem de făcut dacă avem simptome, suntem contacţi sau suntem depistaţi COVID pozitiv?

- preluare după site-ul Direcţiei de Sănătate Publică - Bucureşti (www.dspb.ro) -


 • SITUATIA 1
 • SITUATIA 2
 • SITUATIA 3
 • SITUATIA 4
 • REGULI GENERALE

CAZ SUSPECT – Exista simptomatologie de infectie respiratorie sau alte semne descrise.

 • Ramanem acasa in izolare din momentul in care recunoastem simptomele descrise!

 • Sunam la medicul de familie si il informam despre starea medicala.


 • Asteptam sa vina Ambulanta trimisa de DSP, care ne va face testarea pentru SARS-CoV-2.

 • DSPMB va emite o Decizie prin care suntem obligati sa stam izolati la domiciliu sau la alta adresa declarata.

 • Daca starea de sanatate se agraveaza, sunam 112, pentru consult medical si eventuala internare.

 • Daca rezultatul este pozitiv, atunci DSPMB va emite o Decizie de prezentare intr-o unitate spitaliceasca, pentru evaluare clinica si paraclinica, care dureaza maxim 48 de ore, in functie de starea de sanatate a pacientului. Aceasta prezentare la spital, se face apeland la 112( de catre DSPMB/pacient), mentionand Decizia primita de la DSP. Medicul care face examinarea pacientului va recomanda izolare in spital/la domiciliu/intr o alta locatie in functie de rezultatele evaluarii. DSPMB va emite o decizie care sa cuprinda recomandarea medicului cu perioada de izolare, in baza careia pacientul va putea primi concediul medical.

 • Atentie! Masura izolarii inceteaza la data confirmarii persoanei ca fiind vindecata pe baza examinarilor clinice si paraclinice sau a recomandarii medicului care constata ca riscul de transmitere a bolii nu mai exista!

 • Daca rezultatul testarii este negativ, atunci, de la data primirii rezultatului, Decizia de izolare la domiciliu isi pierde valabilitatea, iar pacientul va beneficia de concediu medical direct de la medicul de familie, pentru diagnostic de infectie respiratorie non COVID.


Contact direct cu o persoana  despre care  aflam ca are rezultat SARS-CoV-2 pozitiv

 • Ramanem in izolare la domiciliu imediat ce am aflat despre situatia descrisa. Daca avem posibilitatea, ramanem singuri in izolare. Daca nu avem posibilitatea, stam cat de mult se poate izolati in alta camera fata de restul familiei, folosim masca toti din casa atunci cand ne intalnim, curatam bine suprafetele din spatiile comune (baie si bucatarie).

 • Persoanele care locuiesc la aceeasi adresa, alaturi de noi, NU STAU ACASA, nu intra in izolar, nu sunt considerati contacti ai persoanei pozitive si nu beneficiaza de concediu medical!

 • Imediat anuntam medicul de familie pentru monitorizare.

 • Anuntam la DSPMB, prin e-mail : carantina@dspb.ro pentru a primi Decizia de carantina necesara eliberarii concediului medical, in baza unei declaratii pe proprie raspundere completata olograf /digital, cu informatii complete( Nume si prenume,adresa de domiciliu, adresa de izolare – daca e diferita de cea de domiciliu, nr telefon sau nr telefon persoana de contact, adresa email personala sau la care este acces, nr fax – daca exista, descrierea situatiei de caz, data contactului direct, data la care am aflat, orice alte informatii relevante).

 • Daca starea de sanatate se inrautateste pe parcursul perioadei de carantina (cele 14 zile de la data contactului fizic), se anunta medicul de familie si/sau apel 112, pentru consult medical.

ATENTIE: Nu trimiteti mai multe e-mail-uri pentru aceeasi persoana. Orice e-mail aditional va va plasa automat la coada, timpul de asteptare fiind resetat!

Nota:  Conform legislatiei, testarea pentru SARS-CoV-2 gratuita se efectueaza doar pacientilor care au fost contacti directi si prezinta semne de boala.

Atentie! – data de la care se acorda concediul medical este data ultimului contact cu o persoana cu infectie COVID, indiferent de data la care aflam ca persoana respectiva este purtatoare de SARS-CoV-2. Daca aflam dupa cateva zile de la contact, vom sta in carantina in casa, si vom avea dreptul la  concediu medical aferent  numarului de zile ramas pana la 14 zile de la data contactului ( de exemplu: avem contact direct conform definitiei pe 03.08 si aflam ca e pozitiv pe 05.08; vom sta acasa de la data de 06.08 pana la data de 17.08)

 • Daca, urmare a testarii, pacientul devine pozitiv, se urmeaza pasii mentionati la SITUATIA 1.


Pacient asimptomatic care isi face test COVID la cerere cu rezultat pozitiv
 
 • Situatia 3.1 – Nu avem simptomatologie, dar vrem sa facem testarea SARS-CoV-2 la cerere.

 • Situatia 3.2 – Nu avem simptomatologie si vrem sa plecam in vacanta, intr-o tara care ne solicita obligatoriu testare SARS-CoV-2.

 • Situatia 3.3 – Suntem testati la locul de munca

 • Daca rezultatul este pozitiv, pacientul ramane in izolare la domiciliu. Daca nu avem posibilitatea, stam cat de mult se poate izolati in alta camera fata de restul familiei, folosim masca tot idin casa atunci cand ne intalnim, curatam bine suprafetele din spatiile comune (baie si bucatarie).

 • Persoanele care locuiesc la aceeasi adresa, alaturi de noi, sunt considerati contacti ai persoanei positive, vor sta in izolare si beneficiaza de concediu medical!

 • DSPMB va emite si va comunica pacientului o Decizie de prezentare intr-o unitate spitaliceasca, pentru evaluare clinica si paraclinica, care dureaza maxim 48 de ore, in functie de starea de sanatate a pacientului.

 • Aceasta prezentare la spital, se face apeland la 112, mentionand Decizia primita de la DSP.

 • In cazul in care pacientul refuza sa respecte obligatia de prezentare la o unitate spitaliceasca conform Deciziei primite de la DSPMB, pacientul este pasibil de raspundere penala conform legii.

Atentie! Nerespectarea obligatiei anterior prevazute duce la imposibilitatea acordarii concediului medical.

Atentie! Testul COVID la cererea persoanei este suportat integral de pacient.

Persoane intrate in Romania din zone cu risc epidemiologic conform INSP


 • Persoana completeaza declaratia pe propria raspundere in fata reprezentantului DSPMB din frontiera prin care se oblige sa intre in carantina la domiciliu sau la o alta adrea declarata expres, pentru o perioada de 14 zile de la data intrarii in tara.

 • In baza declaratiei pe propria raspundere a persoanei, DSPMB emite decizia de carantina pe care o comunica pacientului si organului de politie care va urmari respectarea prevederilor legale cu privire la carantina.

 • Daca in perioada de carantina apar simptome, se urmeaza pasii prezentati in SITUATIA 2.

 • Daca dupa trecerea celor 14 zile de la intrarea in tara persoana nu prezinta simptome specifice, aceasta iese din carantina si va obtine concediul medical de la medicul de familie, in baza deciziei emise de DSPMB.

 • Atentie! In carantina intra doar personele pentru care se emite decizie de catre DSP, nu si colocatarii. Acestia nu sunt constiderati in carantina si nu beneficiaza de concediu medical!

NOTA: Pentru aceasta situatie NU ESTE NEVOIE DE TESTARE COVID!!!

Persoana diagnosticată SARS-CoV-2 pozitiv va fi sunată de personalul responsabil cu efectuarea anchetelor epidemiologice din cadrul D.S.P.M.B. care va efectua ancheta în baza rezultatului la test;
 
 • Persoana diagnosticată SARS-CoV-2 pozitiv este transportată doar cu ambulanța la o unitate sanitară specializată în vederea evaluării de către un medic specialist.
 
 • Medicul specialist, după evaluarea clinică și paraclinică, recomandă, după caz:
        – continuarea izolării la domiciliu până la 14 zile;
        – internarea în unitatea sanitară până la 14 zile.
 
 • Persoana diagnosticată SARS-CoV-2 pozitiv pentru care s-a stabilit continuarea izolării la domiciliu, anunță medicul de familie pentru a putea fi monitorizata si pentru a i se putea emite concediu medical.
 
 • În situația în care persoana diagnosticată SARS-CoV-2 pozitiv refuză măsura izolării la domiciliu sau măsura prelungirii internării/izolării, medicul informează de îndată, după consemnarea refuzului persoanei, D.S.P.M.B., care, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura izolării sau a prelungirii izălarii recomandate de medic.
 
 • Prin excepţie, persoanele pentru care se instituie măsura de carantină declară pe propria răspundere că nu îşi pot asigura condiţiile de separare fizică la domiciliu sau la locaţia declarată, acestea pot opta pentru măsura carantinei instituţionalizate, în spaţii special destinate puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice locale.
 

ATENTIE! Nerespectarea obligatiilor instituite de legislatia specifica asa cum au fost precizate anterior constituie infractiunea prevazuta de Codul Penal la Art 352  – Zădărnicirea combaterii bolilor si se pedepsesc dupa cum urmeaza:

    (1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
    (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.

NOUTAŢI

06 / 05

2022
Începând cu data de 05.05.2022, ONFR a reluat activitatea de înregistrare a vehiculelor feroviare în Registrul European al Vehiculelor (REV), în conformitate cu prevederile Deciziei de punere în aplicare (UE) 2018/1614 a Comisiei.
Solicitările privind înregistrarea vehiculelor feroviare vor fi depuse de către terţi numai prin intermediul platformei software a Registrului European al Vehiculelor (REV) gestionată de Agenţia Uniunii Europene pentru Căile Ferate, la următorul link: https://evr.era.europa.eu
Informaţii privind Registrul European al Vehiculelor (REV), inclusiv cadrul de reglementare, manualul de utilizare, ghidul de aplicare sau modul de obţinere al codului de organizaţie, pot fi obţinute prin accesarea următorului link: https://www.era.europa.eu/registers_en#evr


27/ 04

2022
Ca urmare a obligaţiilor statelor membre prevăzute în Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1614 a Comisiei şi Directiva (UE) 2016/797 a Parlamentului European și a Consiliului, ONFR este în curs de migrare a datelor din Registrul Naţional al Vehiculelor (RNV) în Registrul European al Vehiculelor (REV), conform planului de acţiune agreat cu Agenţia Uniunii Europene pentru Căile Ferate. A fost stabilită iniţial data de 28.04.2022 pentru migrarea datelor în noul registru şi, ulterior, aceasta a fost decalată pentru 05.05.2022.
Prin urmare, începând cu data de 02.05.2022, va înceta activitatea de înregistrare a vehiculelor feroviare în Registrul Naţional al Vehiculelor (RNV). Nu se vor mai depune cereri prin registratura AFER-ONFR pentru activitatea de înregistrare a vehiculelor feroviare.
După finalizarea procesului de migrare a datelor, solicitările de înregistrare a vehiculelor feroviare vor fi depuse de către terţi numai prin intermediul platformei software a Registrului European al Vehiculelor (REV) gestionată de Agenţia Uniunii Europene pentru Căile Ferate.
Informaţii privind Registrul European al Vehiculelor (REV), inclusiv cadrul de reglementare, manualul de utilizare, ghidul de aplicare sau modul de obţinere al codului de organizaţie, pot fi obţinute prin accesarea următorului link: https://www.era.europa.eu/registers_en#evr


24/ 03

2022
Ca urmare a obligaţiilor statelor membre prevăzute în Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1614 a Comisiei şi Directiva (UE) 2016/797 a Parlamentului European și a Consiliului, ONFR este în curs de migrare a datelor din Registrul Naţional al Vehiculelor (RNV) în Registrul European al Vehiculelor (REV), conform planului de acţiune agreat cu Agenţia Uniunii Europene pentru Căile Ferate. Prin urmare, a fost stabilită data de 28.04.2022 pentru finalizarea procesului de migrare a datelor, sub rezerva faptului că aceasta ar putea fi decalată în condiţiile în care vor apărea anumite probleme tehnice pe parcursul procesului.
După finalizarea procesului de migrare a datelor solicitările de înregistrare vor fi depuse de către terţi numai prin intermediul platformei software a Registrului European al Vehiculelor (REV) gestionată de Agenţia Uniunii Europene pentru Căile Ferate.
Pentru evitarea situaţiei în care solicitările să nu mai aibă timpul efectiv de procesare/operare, începând cu data de 11.04.2022 nu vor mai fi primite cereri depuse prin registratura AFER-ONFR pentru activitatea de înregistrare a vehiculelor feroviare.

Calendar RPL 2021:
1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi populare bază de date RPL2021
14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare online
16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)Buletin AFER -> în anul 2022 -> acordam discount de 10% incepand de la 3 abonamente achizitionate
27/ 01

2021
    Organismul Notificat Feroviar Roman - AFER (ONFR-AFER) a fost notificat de catre Comisia Europeana ca organism responsabil pentru indeplinirea procedurii de evaluare a conformitatii "CE" sau a aptitudinilor de utilizare pentru elementele constitutive de interoperabilitate si componentele acestora si a procedurii de verificare "CE" pentru subsisteme structurale, parti ale acestora si vehicule feroviare in conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2016/797 a Parlamentului European si a Consiliului din 11 mai 2016 privind interoperabilitatea sistemului feroviar in Uniunea Europeana (reformare), inscrierea in lista NANDO (New Approach Notified and Designated Organisations) fiind efectuata in data de 21.01.2020.
    ONFR-AFER este notificat pentru toate subsistemele structurale - infrastructura, energie, control-comanda si semnalizare, material rulant. Notificarea este disponibila pe site-ul ONFR.
Numarul organismului notificat alocat de Comisia Europeana, este NB-2269. Baza de date NANDO poate fi accesata la adresa https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/nando/index.cfm.


06 / 04

2020
In urma deciziei conducerii AFER, incepand cu data de 06.04.2020 se pot depune la AFER documente astfel:
  A. In format letric la registratura AFER,
  B. Prin transmitere documente prin curierat postal,
  C. In format electronic la adresele:
-
-
-
-
registratura@afer.ro – pentru AFER,
office.asfr@afer.ro – pentru organismul ASFR,
office.onfr@afer.ro – pentru organismul ONFR,
olfr@afer.ro – pentru organismul OLFR.
Continutul dosarului transmis electronic va fi conform ghidurilor afisate pe site-ul www.afer.ro, e-mailul trebuie sa contina la „subiect email” denumirea documentului solicitat conform cererii din dosar (ex. Autorizatie Furnizor Feroviar, Agrement Tehnic Feroviar, etc). Se recomanda sa nu fie mai mult de 1 dosar intr-un e-mail.
Mentiune: dimensiunea maxima a tuturor atasamentelor transmise (scanate in format PDF) la un email nu poate fi mai mare de 15 MB.


SUNT DE ACORD
Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici