ORGANISMUL NOTIFICAT FEROVIAR ROMÂN - AFER
AFER

Acronime si abrevieri feroviare
F
 
fixator de varf
dispozitiv avand rolul de a asigura lipirea acului unui macaz de contraacul sau si zavorarea in pozitia comandata
 
 
frana automata activa
 frana automata in stare de functionare si in actiune (I 250/2005).
 
 
frana de cale
dispozitiv de reducere a vitezei vagoanelor care se triaza pe cocoasa, actionat telecomandat sau automat, astfel incat vagoanele sa se opreasca pe liniile de acumulare, fara ca viteza de ciocnire cu vehiculele triate anterior, sa afecteze vehiculele feroviare sau marfa transportata
 
 
frana de mina activa
frana de mina in stare de functionare si deservita de un agent autorizat (I 250/2005).
 
 
frana de tintuire
frana de mina cu actionare de pe sol.
 
 
franare automata
sistem de franare la care procentul de masa franata se realizeaza cu frana cu aer comprimat (I 250/2005).
 
 
franare combinata
sistem de franare la care, pe linga frana automata se foloseste suplimentar si frana electrica a locomotivei (I 250/2005).
 
 
franare mixta
sistem de franare la care, pe linga franarea automata se folosesc si frane de mina, trenul avind conducta generala de aer pe toata lungimea sa (I 250/2005).
 
 
furnizori feroviari
agenti economici autorizati si supravegheati din punct de vedere tehnic de catre AFER care efectueaza activitati de construire, modernizare, reparare si de intretinere a materialului rulant si a infrastructurii feroviare, cu respectarea cerintelor privind siguranta circulatiei si securitatea transporturilor, calitatea serviciilor, sanatatea oamenilor si protectia mediului in transportul feroviar si cu metroul (OMT 290/2000).
 
 
fusuri de osie
capetele osiei montate prin care se transmite greutatea vehiculului (Osia montata/R.Talamba, M.Stoica-Editura ASAB, 2005).