Autoritatea Feroviară Română
AFER

Informaţii CORONAVIRUS


HOTĂRÂREA nr. 1 din 05.01.2022 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

ANEXA la HG nr. 1 / 05.01.2022 - MĂSURI DE PREVENIRE ȘI CONTROL A INFECȚIILOR PROPUSE A SE APLICA PE DURATA STĂRII DE ALERTĂ
Accesul la informatia de mediu
Stiri_oficiale_COVID-19
Ghiduri-COVID-19


Ce avem de făcut dacă avem simptome, suntem contacţi sau suntem depistaţi COVID pozitiv?

- preluare după site-ul Direcţiei de Sănătate Publică - Bucureşti (www.dspb.ro) -


 • SITUATIA 1
 • SITUATIA 2
 • SITUATIA 3
 • SITUATIA 4
 • REGULI GENERALE

CAZ SUSPECT – Exista simptomatologie de infectie respiratorie sau alte semne descrise.

 • Ramanem acasa in izolare din momentul in care recunoastem simptomele descrise!

 • Sunam la medicul de familie si il informam despre starea medicala.


 • Asteptam sa vina Ambulanta trimisa de DSP, care ne va face testarea pentru SARS-CoV-2.

 • DSPMB va emite o Decizie prin care suntem obligati sa stam izolati la domiciliu sau la alta adresa declarata.

 • Daca starea de sanatate se agraveaza, sunam 112, pentru consult medical si eventuala internare.

 • Daca rezultatul este pozitiv, atunci DSPMB va emite o Decizie de prezentare intr-o unitate spitaliceasca, pentru evaluare clinica si paraclinica, care dureaza maxim 48 de ore, in functie de starea de sanatate a pacientului. Aceasta prezentare la spital, se face apeland la 112( de catre DSPMB/pacient), mentionand Decizia primita de la DSP. Medicul care face examinarea pacientului va recomanda izolare in spital/la domiciliu/intr o alta locatie in functie de rezultatele evaluarii. DSPMB va emite o decizie care sa cuprinda recomandarea medicului cu perioada de izolare, in baza careia pacientul va putea primi concediul medical.

 • Atentie! Masura izolarii inceteaza la data confirmarii persoanei ca fiind vindecata pe baza examinarilor clinice si paraclinice sau a recomandarii medicului care constata ca riscul de transmitere a bolii nu mai exista!

 • Daca rezultatul testarii este negativ, atunci, de la data primirii rezultatului, Decizia de izolare la domiciliu isi pierde valabilitatea, iar pacientul va beneficia de concediu medical direct de la medicul de familie, pentru diagnostic de infectie respiratorie non COVID.


Contact direct cu o persoana  despre care  aflam ca are rezultat SARS-CoV-2 pozitiv

 • Ramanem in izolare la domiciliu imediat ce am aflat despre situatia descrisa. Daca avem posibilitatea, ramanem singuri in izolare. Daca nu avem posibilitatea, stam cat de mult se poate izolati in alta camera fata de restul familiei, folosim masca toti din casa atunci cand ne intalnim, curatam bine suprafetele din spatiile comune (baie si bucatarie).

 • Persoanele care locuiesc la aceeasi adresa, alaturi de noi, NU STAU ACASA, nu intra in izolar, nu sunt considerati contacti ai persoanei pozitive si nu beneficiaza de concediu medical!

 • Imediat anuntam medicul de familie pentru monitorizare.

 • Anuntam la DSPMB, prin e-mail : carantina@dspb.ro pentru a primi Decizia de carantina necesara eliberarii concediului medical, in baza unei declaratii pe proprie raspundere completata olograf /digital, cu informatii complete( Nume si prenume,adresa de domiciliu, adresa de izolare – daca e diferita de cea de domiciliu, nr telefon sau nr telefon persoana de contact, adresa email personala sau la care este acces, nr fax – daca exista, descrierea situatiei de caz, data contactului direct, data la care am aflat, orice alte informatii relevante).

 • Daca starea de sanatate se inrautateste pe parcursul perioadei de carantina (cele 14 zile de la data contactului fizic), se anunta medicul de familie si/sau apel 112, pentru consult medical.

ATENTIE: Nu trimiteti mai multe e-mail-uri pentru aceeasi persoana. Orice e-mail aditional va va plasa automat la coada, timpul de asteptare fiind resetat!

Nota:  Conform legislatiei, testarea pentru SARS-CoV-2 gratuita se efectueaza doar pacientilor care au fost contacti directi si prezinta semne de boala.

Atentie! – data de la care se acorda concediul medical este data ultimului contact cu o persoana cu infectie COVID, indiferent de data la care aflam ca persoana respectiva este purtatoare de SARS-CoV-2. Daca aflam dupa cateva zile de la contact, vom sta in carantina in casa, si vom avea dreptul la  concediu medical aferent  numarului de zile ramas pana la 14 zile de la data contactului ( de exemplu: avem contact direct conform definitiei pe 03.08 si aflam ca e pozitiv pe 05.08; vom sta acasa de la data de 06.08 pana la data de 17.08)

 • Daca, urmare a testarii, pacientul devine pozitiv, se urmeaza pasii mentionati la SITUATIA 1.


Pacient asimptomatic care isi face test COVID la cerere cu rezultat pozitiv
 
 • Situatia 3.1 – Nu avem simptomatologie, dar vrem sa facem testarea SARS-CoV-2 la cerere.

 • Situatia 3.2 – Nu avem simptomatologie si vrem sa plecam in vacanta, intr-o tara care ne solicita obligatoriu testare SARS-CoV-2.

 • Situatia 3.3 – Suntem testati la locul de munca

 • Daca rezultatul este pozitiv, pacientul ramane in izolare la domiciliu. Daca nu avem posibilitatea, stam cat de mult se poate izolati in alta camera fata de restul familiei, folosim masca tot idin casa atunci cand ne intalnim, curatam bine suprafetele din spatiile comune (baie si bucatarie).

 • Persoanele care locuiesc la aceeasi adresa, alaturi de noi, sunt considerati contacti ai persoanei positive, vor sta in izolare si beneficiaza de concediu medical!

 • DSPMB va emite si va comunica pacientului o Decizie de prezentare intr-o unitate spitaliceasca, pentru evaluare clinica si paraclinica, care dureaza maxim 48 de ore, in functie de starea de sanatate a pacientului.

 • Aceasta prezentare la spital, se face apeland la 112, mentionand Decizia primita de la DSP.

 • In cazul in care pacientul refuza sa respecte obligatia de prezentare la o unitate spitaliceasca conform Deciziei primite de la DSPMB, pacientul este pasibil de raspundere penala conform legii.

Atentie! Nerespectarea obligatiei anterior prevazute duce la imposibilitatea acordarii concediului medical.

Atentie! Testul COVID la cererea persoanei este suportat integral de pacient.

Persoane intrate in Romania din zone cu risc epidemiologic conform INSP


 • Persoana completeaza declaratia pe propria raspundere in fata reprezentantului DSPMB din frontiera prin care se oblige sa intre in carantina la domiciliu sau la o alta adrea declarata expres, pentru o perioada de 14 zile de la data intrarii in tara.

 • In baza declaratiei pe propria raspundere a persoanei, DSPMB emite decizia de carantina pe care o comunica pacientului si organului de politie care va urmari respectarea prevederilor legale cu privire la carantina.

 • Daca in perioada de carantina apar simptome, se urmeaza pasii prezentati in SITUATIA 2.

 • Daca dupa trecerea celor 14 zile de la intrarea in tara persoana nu prezinta simptome specifice, aceasta iese din carantina si va obtine concediul medical de la medicul de familie, in baza deciziei emise de DSPMB.

 • Atentie! In carantina intra doar personele pentru care se emite decizie de catre DSP, nu si colocatarii. Acestia nu sunt constiderati in carantina si nu beneficiaza de concediu medical!

NOTA: Pentru aceasta situatie NU ESTE NEVOIE DE TESTARE COVID!!!

Persoana diagnosticată SARS-CoV-2 pozitiv va fi sunată de personalul responsabil cu efectuarea anchetelor epidemiologice din cadrul D.S.P.M.B. care va efectua ancheta în baza rezultatului la test;
 
 • Persoana diagnosticată SARS-CoV-2 pozitiv este transportată doar cu ambulanța la o unitate sanitară specializată în vederea evaluării de către un medic specialist.
 
 • Medicul specialist, după evaluarea clinică și paraclinică, recomandă, după caz:
        – continuarea izolării la domiciliu până la 14 zile;
        – internarea în unitatea sanitară până la 14 zile.
 
 • Persoana diagnosticată SARS-CoV-2 pozitiv pentru care s-a stabilit continuarea izolării la domiciliu, anunță medicul de familie pentru a putea fi monitorizata si pentru a i se putea emite concediu medical.
 
 • În situația în care persoana diagnosticată SARS-CoV-2 pozitiv refuză măsura izolării la domiciliu sau măsura prelungirii internării/izolării, medicul informează de îndată, după consemnarea refuzului persoanei, D.S.P.M.B., care, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura izolării sau a prelungirii izălarii recomandate de medic.
 
 • Prin excepţie, persoanele pentru care se instituie măsura de carantină declară pe propria răspundere că nu îşi pot asigura condiţiile de separare fizică la domiciliu sau la locaţia declarată, acestea pot opta pentru măsura carantinei instituţionalizate, în spaţii special destinate puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice locale.
 

ATENTIE! Nerespectarea obligatiilor instituite de legislatia specifica asa cum au fost precizate anterior constituie infractiunea prevazuta de Codul Penal la Art 352  – Zădărnicirea combaterii bolilor si se pedepsesc dupa cum urmeaza:

    (1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
    (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.